Villa Skuld

Huset har en modern och samtidigt klassisk arkitektur och på en lätt sockel, likt äldre byggnader, erbjuder entrévåningen en generös takhöjd motsvarande äldre villors ”piano nobile”. Entréplan har stora, sociala ytor och ett öppet kök med generös bänkyta och plats för umgänge. Ovanför detta finns en privat sovrumsvåning med allrum och separata badrum. En halv trappa ner från entréplan ligger ateljén med gästrum och wc som kan omvandlas till uthyrningsdel eller tonårsavdelning vid behov. Den symmetriska uppbyggnaden vilar på en månghundraårig svensk tradition och avbryts av en framförliggande del som är halvplansförskjuten med den övre delen med nästan dubbel takhöjd likt en ateljébyggnad. På södra gaveln erbjuds plats för en skyddad, solbelyst uteplats och ett glasat uterum som ger tillskottsvärme på vintern. Fasaden är elegant klädd i plåt med inslag av trä med tredelade fönster av aluminium med insida av trä. Interiören består av klassiska materialval såsom kalkstensgolv på hela entréplan, träkök i ljus ek, ljusa väggar och träinslag. Den öppna planlösningen bjuder på många sociala möjligheter i hela huset.
Den sydvästvända fasaden har ett stort inslag av grönska. En pergola med pelare av trä ger skugga åt de innanförliggande rummen och möjlighet för vacker växtlighet att klättra. Utemiljön bjuder på variation för olika typer av socialt umgänge och framför den tilltagna terassen ligger en terasserad gräsmatta med en långsmal pool placerad framför. Snett framför vinterträdgården finns garage placerat i sluttning mot tomten vilket också ger visst insynsskydd och avskildhet.

Beställare: Privat
Byggår: 2021-2022
Total storlek: 250 kvm
Ansvarig:  Per Wåhlin
Medverkande: Mika Haglund